Opublikowany przez: Monika C. 2020-09-08 13:30:39
Autor zdjęcia/źródło: Obraz Angeles Balaguer z Pixabay
Pigwa pospolita zawiera mnóstwo witamin, kwasów organicznych, garbników czy pektyn. Jest rośliną wieloletnią, w Polsce spotykana tylko w uprawach i należy do tej samej rodziny roślin co jabłka. Spośród innych owoców pigwa wyróżnia się bogactwem witaminy C. Ze względu na wyjątkowo cierpki smak nie nadaje się do spożywania na surowo, ale już jej przetwory: soki, galaretki czy dżemy smakują doskonale. W Polsce uprawiana jest głównie jako roślina ozdobna - wiosną obsypana jest wyjątkowo dekoracyjnymi, różowymi kwiatkami oraz często prowadzona jest w formie bonsai. Owoce pigwy dojrzewają późno jako jedne z ostatnich – na przełomie września i października.
Co ciekawe, pigwa oprócz określenia owoc odporności zyskała również miano owocu... płodności! Jest też bezpieczna dla kobiet w ciąży i karmiących.
Pigwa pospolita wyglądem przypomina owoc nieco podobny do gruszki i trochę do jabłka. Nazywana jest owocem odporności, a jej przetwory polecane są w czasie leczenia infekcji wirusowych, takich jak przeziębienie czy grypa oraz ze strony układu pokarmowego. Owoce pigwy zawierają:
Polifenole
Witaminę C
Witaminę B1 - Tiaminę
Witaminę B2 -Ryboflawinę
Witaminę B6
Witaminę A
Wapń
Żelazo
Potas
Magnez
Fosfor
cynk
Ze względu na dużą zawartość witaminy C przetwory z pigwy świetnie sprawdzają się w czasie budowania odporności w sezonie jesienno-zimowym oraz leczenia infekcji i przeziębień. Niektórzy do soku z pigwy dodają miód – wzrasta wtedy jeszcze jego działanie terapeutyczne w leczeniu infekcji przebiegających z kaszlem.
Przetwory z pigwy są skuteczne także w leczeniu niestrawności, zgagi, wymiotów czy biegunki, a sok z pigwy wpływa na zwiększenie przemiany materii. Korzystne działanie soku z pigwy zaobserwowano także w: obniżaniu nadciśnienia tętniczego, regulowaniu poziomu glukozy, obniżaniu poziomu frakcji nazywanej “złym” cholesterolem. Dobroczynne właściwości soku z pigwy to także wpływ na poprawę samopoczucia i zmniejszanie ryzyka depresji, spowalnianie procesów starzenia się organizmu czy działanie antynowotworowe.
Ze względu na zawarte w jej owocach antyoksydanty pigwa pomaga także w dbaniu o urodę: zauważono dobroczynny wpływ na spowolnienie w powstawaniu zmarszczek. Maseczka z owoców z pigwy przyspiesza regenerację skóry i przeciwdziała jej nadmiernemu przesuszaniu. Pigwa sprawdza się także w pielęgnacji włosów suchych i zniszczonych.
2 duże lub 3 małe pigwy – obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami lub pokrój na kawałki, usuń gniazda nasienne i zblenduj.
Dodaj 1 łyżkę miodu (opcjonalnie – w zależności od rodzaju cery lub alergii)
Wymieszaj i nałóż na twarz (uważaj na okolicę oczu)
Po 15-20 minutach usuń maseczkę z twarzy (zmyj ciepłą wodą)
Po zastosowaniu maseczki skóra twarzy będzie miękka i przyjemnie nawilżona. Maseczka pomaga także w walce z rozszerzonymi naczynkami.
UWAGA: z obierek możesz przygotować odżywczy tonik do cery tłustej i mieszanej. Obierki z 3-4 owoców pigwy (dokładnie wyszorowanych) zalej ok 200 ml czystej 40% wódki i odstaw do maceracji (w temperaturze pokojowej). Następnie gotowy macerat przecedź do buteleczki i uzupełnij go przegotowaną wodą (ostudzoną!) w proporcji ¼ do ¾.
1kg pigwy
1,2 kg cukru
Owoce obierz i drobno pokrój lub grubo zblenduj. Umieść w dużym słoju i zasyp cukrem (przykryj, najlepiej gazą lub ściereczką by pozostawić dostęp powietrza). Dokładnie wymieszaj. Owoce z cukrem mieszaj nawet kilka razy dziennie. Po tygodniu sok powinien być gotowy. Przelej go (cedząc) do butelek i szczelnie zamknij.
1,5 owoców pigwy (im bardziej dojrzałe owoce, tym mniej cukru będą potrzebowały)
1l wody
1 kg cukru
Cynamon, kardamon do smaku (opcjonalnie)
Owoce dokładnie umyj, obierz i pokrój na kawałki. Włóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości. Rozgnieć owoce na papkę, dodaj cukier, wymieszaj i przełóż na patelnię. Smaż jeszcze przez około 30 minut. Dodaj cynamon lub kardamon. Przełoż do wyparzonych słoików.
Jak wszystko, stosowanie przetworów z pigwy może mieć przeciwwskazania. Powinny ich unikać osoby uczulone, cierpiące na zaparcia oraz nauczyciele i osoby “pracujące” głosem, ponieważ pigwa może działać drażniąco na krtań.
Bibliografia:
1. wikipedia
2. polki.pl/przetwory
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.